Jawapan Komen Muhammad Kamal

Assalamu alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh

Saudara

Maka selepas lebai Jawi ini membaca komen (di https://blogtraditionalislam.wordpress.com/wp-admin/comment.php?action=editcomment&c=30) itu terlintas pada hatinya lalu dia mula berkata-kata dengan nafsunya sendiri: “Sayang, rujukan kepada kitab ‘Ihya’  yang menyuruh kita menggunakan kitab itu  untuk mencerminkan diri sendiri (sebagaimana yang disebut oleh Imam Ghazali rd di awal kitabnya) wahai nafsuku, dan menjayakan tazkiyah, engkau terlupa wahai nafsuku kepada tazkiyyah kamu sendiri, lalu mencari-cari objek untuk menggunakan kitab itu, atau sebahagian daripada isi untuk ‘menembak’ orang yang kamu sangka musuh, mungkin dengan melupakan musuh yang sebenar, sama ada musuh batin atau musuh zahir,  musuh bangsa manusia atau bangsa sayaitan dan jin. Saya berbisik kepada nafsu sendiri ‘Sebanyak mana sudah kamu membersih diri kamu sehingga kamu sekarang menjadi bersih pada rasa kamu dan  mendapat otoriti  untuk menghukum orang, dan kamu rasa terlepas selamat ‘guaranteed’ di hadapan Allah? Tidakkah kamu ingat  wahai nafsuku bahawa Tuhan amat murka kepada orang yang menganggap diri bersih? ‘Jangan kamu manganggap dirimu sudah bersih, Allah lebih mengetahui tentang orang yang bertaqwa  53:32’?  Maka siapa yang ingin mendengar percakapan saya dengan ‘ego’ saya ini  saya boleh berkongsi juga  dengannya.

“Kemudian wahai nafsuku,  tentang saudara-saudara kita orang yang beriman, adakah kamu terlupa bahawa imam-imam Ahlissunnah semuanya ijma’ melarang kita mengatakan ahli kiblat sebagai tanggal imannya, atau masuk ke dalam kufur-nau’dhu billahi min dhalik- kecuali kita lihat betul-betul kufurnya, tanpa syak, dan bukan mangagak sahaja?”

Saya berbisik lagi kepada nafsu saya yang engkuh ini, kadang-kadang Berjaya saya mengawalnya, kadang-kadang tidak.Wahai nafsu: Adakah kamu mengatakan sesuatu itu  dengan ilmu betul-betul atau dengan mengagak-ngagak sahaja? Ingatlah amaran Tuhan bermaksud ‘Janganlah kamu ikut apa yangt kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya, sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan kalbu semuanya akan dipertanggungjawabkan’ (al-isra’: 36  ) Wahai nafsuku: tahukah kamu apa itu erti ‘materialisme’? Yang erti hakiki falsafahnya ialah tidak ada hakikat melainkan benda sahaja? Tahukah kamu wahai nafsuku apa itu ‘sekularisme’ yang kamuy sebut-sebut itu ? Adakah kamu tahu dengan yakin daripada punca-puncanya  supaya apa yang kamu kata itu bukan hanya tuduhan yang tidak boleh dipertanggungjawabkan? Wahai nafsuku, bercermatlah, sebab orang yang beriman itu walau ia berdosa besar ia tidak terkeluar daripada agama Islam, lain kalau ia kafir betul sebagaimana yang dinyatakan oleh imam-imam Ahlissunnah berdasarkan Qur’an, Sunnah dan ijma’? Lebih selamat kita tersilap ringan dalam mempersalahkan orang daripada terlajak berat melakukan demikian,  sebab parah tanggungannya.’ Demikian saya berbisik dengan  diri sendiri bila terlihat surat itu  sampai tak tergamak saya menyatakan apa-apa yang lain lagi.Wassalam.’

Dari al-faqir ilallah Muhammad Uthman El-Muhammady  9-08-09

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: