Kenapa Dr Asri ditahan oleh JAIS?

tulisan seorang Hamba Allah yang dikirim melalui emel:

Komen ringkas saya ia adalah satu tindakan yang betul dan saya menghormati tindakan JAIS dan memuji keberanian JAIS ditengah-tengah masyarakat yang sedang keliru dengan isu ini dan sebahagiannya terjebak dalam kesilapan.

Sebabnya Dr Asri telah menimbulkan rasa keresahan dalam masyarakat, menimbulkan perbalahan, ketegangan hanya kerana alasannya mahu membenteras bidah dan khurafat dalam masyarakat.Malangnya apa yang dilakukan oleh Dr Asri itu adalah pada perkara yang memang berlaku kekhilafan atau perbezaan pendapat dalam masyarakat.

Dr Asri, sebagai seorang yang mempunyai kedudukan dalam masyarakat, iaitu sebagai seorang ilmuan dan bekas Mufti, tidak seharusnya menongkah arus dalam perkara-perkara yang khilaf.

Beliau bukan hanya menongkah arus dengan masyarakat, tetapi tidak sependapat dengan Majlis Mufti Malaysia, sebuah organisasi agama yang tertinggi dalam Negara kita di mana beliau mengeluarkan pendapat yang bercanggah dengan Majlis Mufti, menyelar mereka dalam media terbuka.

Dr Asri tidak melakukan sesuatu yang melanggar hukum Allah seperti melakukan perkara haram, tetapi kedudukannya yang tinggi itu iaitu sebagai bekas Mufti sudah cukup untuk dianggap bersalah apabila melakukan sesuatu yang boleh menimbulkan keresahan dalam masyarakat, apalagi kalau tulisan atau syarahannya itu menyebabkan perpecahan dalam masyarakat.

Sebagai contoh, serangan beliau terhadap amalan membaca talqin kepada orang yang mati, beliau menyatakan bidah. Bacaan talqin bukan bidah, ada hadith berkenaan perkara tersebut iaitu Laqqinu mautakum.

Yang ulama berbeza pendapat ialah bila bacaan itu dilakukan: ada yang mengatakan sebelum mati kerana perkataan mauta itu bermakna orang yang hendak mati; sebahagian yang lain pula mengatakan mauta itu selepas mati kerana makna mauta juga orang yang telah mati (kata plural). Atas kefahaman itulah ulama berbeza pendapat, tetapi Dr Asri mengambil pendekatan untk memaksa pendapatnya kepada perkara yang khilaf ini.

Jadi kenapa Dr Asri menimbulkan kegawatan dalam masyarakat terhadap perkara yang memang khilaf ini? Ini satu contoh, banyak lagi contoh-contoh lain seperti qunut solat subuh, wirid selepas sembahyang, doa selamat dan lain-lain lagi yang merupakan adalah perkara khilaf dalam perkara pecahan (furu) yang sepatutnya Dr Asri yang mempunyai kedudukan tinggi dalam masyarakat TIDAK membesarkannya.

Beliau sepatutnya mengambil saranan shekh Yusof al-Qaradawi dalam kitabnya iaitu PERBEZAAN PENDAPAT YANG DIHARUSKAN DAN PERPECAHAN YANG DICELA. Sayangnya Dr Asri memilih untuk mencela perbezaan dan mengharuskan perpecahan demi untuk menegakkan perkara yang umat berbeza pendapat padanya.

Beliau sepatutnya tidak memberi ruang kepada gerakan seperti Sisters in Islam untuk bergerak di Malaysia, tetapi berlaku sebaliknya beliau membenarkan SIS ini menjadi salah sebuah organisasi yang menyokongnya! !

Dr Asri perlu diheret semula supaya balik ke pangkal jalan. Tindakan JAIS adalah tindakan yang betul, pada pandangan saya. Semasa beliau ditangkap, orang kenamaan yang ada seperti YB Saari Sungaib dan Dr Zuraidah bukan dari golongan ilmuan agama; mereka hanya insan biasa yang masih tercari-cari kebenaran. Andainya semasa beiau ditangkap, ada tokoh-tokoh agama bersamanya, maka saya akan membela Dr Asri.

Tindakan beliau berkonfrantasi dengan hampir semua mufti di Negara ini adalah satu tindakan yang tidak boleh sama sekali dilihat sebagai tindakan yang betul. Beliau sebenarnya telah tersasar jalan. Saya harap JAIS konsisten dalam tindakannya. JAIS perlu berani untuk berkata NO walaupun kepada YAB Perdana Menteri. YAB Perdana Menteri harus menyerahkan kepada mereka yang arif dalam ugama untuk menguruskan kes Dr Asri ini. Parti-parti politik pula tidak harus mengambil kesempatan dalam isu ini untuk mengeksploitasi keadaan demi untuk meneguk political mileage kepada kumpulan mereka.

Bagi saya, inilah masanya untuk pihak berkuasa memberi kata dua kepada Dr Asri: kembali kepangkal jalan atau menghadapi tindakan.

Sekian pandangan saya. Wassalam,

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: